https://www.monitor.bg/bg/a/view/otmeniha-50-leva-globa-na-zatlystjal-shofior-karal-bez-kolan-168613
Отмениха 50 лв. глоба на затлъстял шофьор, карал без колан
 
24 юни 2019, 06:51 | | Видяна: 124
 
 С. 50 лв. бе глобен шофьор от Пловдив, защото карал без колан. Съдът обаче отмени санкцията, тъй като водачът представил документи, че е затлъстял. 
 
Едричкият пловдивчанин бил спрян от катаджия на 9 март около 22.50 часа на булевард "Васил Левски" в града. Пътният полицай констатирал, че мъжът шофира без предпазен колан своята "Дачия" и вдигнал палката. 
 
Пълният водач не оспорил, че кара без колан и обяснил, че няма как да го закопчее около тялото си поради наднорменото си тегло. Тези му обяснения обаче не били приети от полицая и на 8 април т.г. водачът се сдобил с наказателно постановление. 
 
Последвало обжалване в съда, където шофьорът представил медицински документи за състоянието си. Според заключенията на лекарите шофьорът "страдал от затлъстяване, ствръхтегло в областта на корема". Затова медиците му препоръчали да не ползва предпазен колан, за да има бързи реакции при шофиране. Те му предписали медикаменти за сваляне на теглото и му наложили диетичен режим на хранене. Така съдебният състав отменя наказателното постановление на едрия пловдивчанин, но решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.
 
 
Монитор