В петте апелативни района в страната
Поредица дискусии за факторите за зависимости в съдебната власт организира ВСС
Форумът се осъществява по проект на МП, по който кадровият орган е партньор
 
11 октомври 2019, 15:24 | | Видяна: 498
 
 

Висшият съдебен съвет (ВСС) организира публични дискусии на тема "Методология за анализ на факторите, водещи до зависимост на съдебната власт", които ще се проведат в периода 14-21 октомври 2019 г. в петте апелативни районa на страната, съобщиха от кадровия орган.

Събитията са част от проекта "Ефективен достъп до правосъдие", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Бенефициент по него е Министерство на правосъдието, а ВСС е партньор.

В дискусиите ще участва членът на Прокурорската колегия Йордан Стоев, който е координатор по проекта от страна на ВСС. На форума ще бъдат обсъдени "Методология за оценка на независимостта на съдебната власт и анализ на факторите, оказващи влияние върху нея", както и пилотното ѝ прилагане за изготвяне на годишния доклад за независимостта и прозрачността на дейността на органите на съдебната власт и на ВСС, съгласно чл. 30, ал. 2, т.12 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Публичните дискусии ще се проведат под формата на две полудневни сесии, с начало в 9:00 часа за първата сесия и 13:00 ч. за втората. На 14 октомври 2019 г. в Бургас, хотел "Бургас", 15 октомври 2019 г. във  Варна, хотел "Аква", зала "Перла", на 16 октомври 2019 г. –Велико Търново, хотел "Болярски", зала "Калоян", на 18 октомври 2019 г. – в Пловдив, хотел "Лайпциг", зала "Менделсон" и на  21 октомври 2019 г. – в София, хотел "Централ парк", зала 1.

"Основната цел на проекта "Ефективен достъп до правосъдие" е подобряване достъпа до правосъдие чрез изграждане на механизъм за оценка и мониторинг на ефективността, независимостта и прозрачността на съдебната система. С изпълнението му ще бъдат изготвени методологии за независимостта на съдебната система и за проучване на общественото мнение относно удовлетвореността от съдебната система; ще бъдат анализирани възможностите за достъп до правосъдие по различни критерии и ще бъде създаден модел за достъп до правосъдие, както и ще бъде създаден постоянен механизъм за оценка на прилагането на ГПК, НПК и АПК, с цел гарантиране на ефективно и справедливо правосъдие", уточняват от кадровия орган.