Следователи питат Иван Гешев би ли им възложил престъпленията в чужбина, ако стане главен прокурор
Камарата на следователите в България изпрати до ВСС въпроси до кандидата за следващ "обвинител №1"
 
16 октомври 2019, 14:54 | | Видяна: 658
 

Зам.-главният прокурор Иван Гешев

 

Камарата на следователите в България изпрати до Висшия съдебен съвет (ВСС) въпроси до кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Магистратите питат зам.-главния прокурор относно две основополагащи теми, свързани с бъдещото на професията, които самият той е заложил в Концепцията си за стратегическо управление на държавното обвинение в следващите 7 години.

На първо място от съсловната организация питат Гешев за посочената от него идея за извършването на пълен фукционален анализ върху работата на следвателите, с акцент върху разпределението на дела по регони и по видове престъпления, срочност на разследването, качеството на работата на следователите – правилно планиране и ритмично провеждане на процесуалните действия, умения за точно определяне на предмета на престъплението и неговото доказване, както и резултатността. Следователите се интересуват на кого би възложил този пълен фукнционален анализ Иван Гешев, ако заеме поста главен прокурор.

Камарата пита зам.-главния прокурор и дали, ако бъде назначен за следващ "обвинител №1", би възложил на Националната следствена служба и делата за престъпления, извършени в чужбина. "Във връзка с констатирания в концепцията Ви проблем, свързан с оптималното изпозлване на следователите и разрешаването му чрез законодателни промени: "разширяване на компетентността на следователите – включване и на други състави на престъпления", какви конкретни промени имате предвид?", питат от съсловната организация.