Сотир Цацаров е номиниран за председател на КПКОНПИ
Вторият кандидат, издигнат ден преди изтичане на официалния срок, е Симеон Найденов от "ВОЛЯ"
 
19 ноември 2019, 15:20 | | Видяна: 1497
 

Главният прокурор Сотир Цацаров, снимка:архив

 

Главният прокурор Сотир Цацаров е предложението на ГЕРБ, Атака и "Обединени патриоти" за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това заяви ръководителят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова в кулоарите на парламента, където преди това е бил и самият Цацаров за среща с вносителите на предложението.

"Важно е борбата с корупцията да бъде успешна.Създаването на икономическа стабилност и среда, лишена от корупция, привлича чужди инвеститори", обясни Дариткова.

 "Остави институцията прокуратура авторитетна, неопетнена и подредена. Нещата в КПКОНПИ не са докрай подредени, необходим ни е такъв човек, на който да възложим това доверие. Ще спазим процедурата в съответствие със закона", посочи Явор Нотев от Атака.

"Цацаров е всичко онова, което другите не са. Той е човек, който е работил и разбира същността на длъжността, която ще заема. От такова лице има нужда комисията, която предлагаме той да поеме. Предложението не е спонтанен, а дълъг процес. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме", каза Емил Димитров - Ревизоро от Обединени патриоти.

"Дисциплиниран и логичен човек, умен, професионалист, знае къде е границата между институциите и разделението на властите. Много добре съзнава колко е важно хората да имат доверие в институциите"заяви и бившият вътрешен министър Валентин Радев.

До изтичането на крайния срок за внасяне на номинации в сряда единствен опонент на Цацаров е Симеон Найденов от парламентарната група на "ВОЛЯ". Оттам мотивираха издигането на кандидатурата на Найденов с водене от принципа, че за всеки важен пост като този трябва да има възможност за избор и конкуренция на личности. "Квалификацията и професионалният път на Симеон Найденов по безспорен начин доказват, че с богатия си опит и лични качества той може да допринесе за постигането на по-добри резултати при противодействието на корупцията", посочват от "ВОЛЯ".

"Посочените факти ни дават основание да считаме, че предложеният кандидат напълно отговаря на изискванията на чл. 8, ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Притежаваните от г-н Симеон Найденов безспорни високи професионални и нравствени качества, висше юридическо образование и дългогодишен юридически стаж, са сериозни аргументи да бъде предложен за заемането на висшата публична длъжност - председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество", пише още в мотивите на предложението на "ВОЛЯ".

Припомняме, че процедурата за избор на нов председател на КПКОНПИ започна на 6-ти ноември тази година. В първия си работен ден след ваканцията около местните избори депутатите приеха процедурни правила за избор на председател и членове Антикорупционната комисия. Срокът за издигането на кандидат е 14 дни и зитича на 20 ноември. До избора на нов председател се стигна, след като на 31 юли бившият председател на Комисията Пламен Георгиев подаде оставка след скандала, станал известен като "Апартаментгейт". Оставката му бе депозирана в последния работен ден на парламента преди ваканцията на депутатите през лятото. Пламен Георгиев оглави КПКОНПИ на 8 март 2018 година след предложение на ГЕРБ и подкрепата на 148 депутати.