https://dnes.dir.bg/svyat/ilinoys-stava-11-yat-shtat-koyto-legalizira-marihuanata-za-zabavlenie
Илинойс става 11-ят щат, който легализира марихуаната за забавление
 
25 декември 2019, 07:30 | | Видяна: 7
 
От 1 януари 2020 г. всеки над 21-годишна възраст ще може легално да си купи до 30 грама марихуана в американския щат Илинойс, предаде Ройтерс. С влизането в сила на закона за употреба на канабис за забавление се очаква потребители да атакуват още на първия ден от новата година шепата лицензирани магазини в Чикаго.
 
Търговец продал билети по 250 долара на клиенти, които искат да са на първа линия, когато магазинът му бъде отворен на 1 януари. Друг магазин пък ще използва високоговорител, за да привиква клиентите, които ще си чакат реда си в бар в съседство. Така Илинойс се присъединява към десет други щата и окръг Колумбия, в които притежанието на малки количества от дрогата за употреба от пълнолетни е законно. Медицинската марихуана в Илинойс е легализирана още през 2014 г.
 
През юни губернаторът на щата Джей Би Прицкър, демократ, подписа закона, който разреши зачеркването на над 700 000 провинения и присъди, свързани с марихуана. Но не всеки одобрява промените.
 
"Посланието, което тези глупави политици изпращат на нашата общност и особено на нашите деца, е че това не е нищо особено", коментира Дейвид Смит, ръководител на Семейния институт в Илинойс, който е против нововъведението. "Свидетели сме на ръст на свързани с марихуана болести и пристрастяване", допълни той.
 
 
Dir.bg