http://news.bnt.bg/bg/a/britanskiyat-parlament-odobri-sdelkata-za-brekzit
Британският парламент одобри сделката за Брекзит
 
10 януари 2020, 04:41 | | Видяна: 31
 
Британските депутати одобриха законодателство, което ще позволи на Великобритания да напусне ЕС на 31 януари със сделка, като така ще бъде сложен край на три и половина годишната сага около условията на безпрецедентния развод, предаде Ройтерс. Законодателите подкрепиха с 330 срещу 231 гласа закон за напускане на ЕС, който включва сделката за Брекзит, съгласувана с Брюксел миналата година. Така премиерът Борис Джонсън може да обърне страницата от една от най-дълбоките политически кризи на Острова от десетилетия и да сложи край на опасенията от хаотичен Брекзит.
 
"Време е да приключваме с Брекзит", коментира министърът по въпросите на Брекзит Стивън Баркли след няколкочасов парламентарен дебат.
 
Текстът сега отива в горната камара и се очаква да стане закон идните седмици, което ще даде на Великобритания достатъчно време да напусне ЕС в края на месеца със сделка и да минимизира икономическите щети. Сделката трябва да бъде ратифицирана и от Европейския парламент, което се очаква да стане на 29 януари.
 
Лондон казва, че е готов да започне преговори за търговска сделка още на 1 февруари, но ЕС още не е готов с позицията си.
 
 
БНТ