Бивш началник на дирекция в ДАНС е окончателно оправдан за търговия с държавна тайна
Мирослав Маринов бе обвинен, че е разгласил класифицирани документи, като предоставил копия от тях на лице, което няма разрешение за достъп до такава информация, за да си набави допълнителни парични средства
 
27 януари 2020, 13:50 | | Видяна: 321
 
 

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на Софийския апелативен съд (САС), с която Мирослав Маринов – бивш началник отдел в Специализирана дирекция "Финансова сигурност" на ДАНС, е признат за невинен за разгласяване на държавна тайна, съобщиха от съда.

Секретното наказателно дело бе образувано във ВКС по касационен протест на прокурор при Апелативна прокуратура – София срещу въззивната присъда на САС. С нея е отменена в наказателно-осъдителната ú част първоинстанционната условна присъда от три години затвор с пет години изпитателен срок на Софийския градски съд, като подсъдимият Мирослав Маринов е признат за невинен и на основание чл. 304 от НПК е оправдан изцяло по повдигнатото обвинение по чл. 357 от НК.

На 26 април 2016 г. Специализираното звено "Антикорупция" (СЗА) при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Мирослав Маринов за това, че в периода от 27 септември 2013 г. до 01 октомври 2015 г. е разгласил информация от 11 класифицирани документи, представляваща държавна тайна, която му била поверена по служба, като от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата.

Според прокуратурата в инкриминирания период Маринов е разгласил в класифицираните документи, като предоставил копия от тях на лице, което няма разрешение за достъп до класифицирана информация и го използвал, за да си набави допълнителни парични средства.

Документите съдържали сведения за използваните от службите за сигурност оперативни методи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да доведе до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните дела.